Kreatív fejlesztő játékok

Kreatív fejlesztő játékok

Bár vannak külön a kreativitást fejlesztő játékok Scott Barry Kaufman, – a New York Egyetem pszichológusa – szerint a kiemelten intelligens és kreatív emberek egész életükben játszanak. Vannak köztük akik videojátékokkal, vannak akik szerepjátékokkal, és vannak akik a gyerekeikkel vagy a munkájukban. A játszani szerető emberek ismerik annak a különleges érzésnek az értékét, ami a játékban élhető meg. A játék örömérzettel jutalmazza a kíváncsiságot, és lehetőséget kínál az élethosszig tartó szellemi növekedésre, határaink tágítására.

Azon játékok ahol jelen van a problémamegoldás, a kreatív tevékenység, ott örömteli és feszültségmentes játéknak lehet részese a gyermek. Valamilyen szinten minden gyermek szeret alkotni, csak van akiben ez sokkal jobban megvan és meg is marad felnőtt korára, van akiben ez kevesebb, de mindenképp értékes ha időt szánunk ennek a területnek is a fejlesztésére.

Ezen területre jellemző ha a gyermek szereti használni az alábbi eszközök valamelyikét, vagy mindegyikét:

– Ceruza, kréta, zsírkréta, festék, gyurma

– Olló és különböző papírok (csomagoló–, színes hajtogató– (origami) vagy kreppapír)

– Valamilyen természetes anyag (toboz, falevél, ágak, gesztenye vagy más termések). Ameddig nem balesetveszélyes vagy mérgező természetes anyaggal akar játszani, addig semmi probléma nincs ezzel sem.

De szóban is lehet fejleszteni a kreativitást, például ha közös mesét találunk ki. Egyik este kötött esti mesét olvasunk fel, de a másik este kitalálunk egyet, olyan módon, hogy ez első mondatot az egyik fél, a másodikat a másik fél, aztán megy tovább a kör, amíg előröl nem kezdődik. Ezt sokan is tudják játszani, de ketten is elegek hozzá. Így érdekes mesék tudnak kialakulni, és sokféle irányba elmehet.