Fajátékok

Fajátékok

Ha a fajátékok után kutatunk, akkor igazából kettő nagy márka fog elénk tárulni. A Melissa and Doug lesz az egyik, a másik meg nagy valószínűséggel a Janod. Ha ennek a két cégnek utána olvasunk, akkor kiderülhet számunkra, hogy mind a kettőt eléggé hasonló küldetéstudat vezérel.

Korunk egyik legnagyobb problémája a földön felgyülemlett mérhetetlen sok műanyag. Ellenben a fajátékokkal ez eléggé visszaszorítható és ahhoz képest ez is eléggé tartós lehet. Több generációt is ki tud szolgálni egy fa játék, hiszen igazából nagyon lassan használódik el, és ha mégis elég sok módja van, hogy a környezetet óvva megszabaduljunk tőle.

Ha esetleg mégis elhagyjuk egy erdőben, kirándulás közben, (vagy ne adj isten szándékosan dobja el valaki) akkor is könnyebben lebomlik mint a műanyag, és a természet valamilyen szinten még tápanyagnak is fel tudja használni. De legalábbis könnyebben mint a műanyagot.

Másik okuk ezen játékok gyártására, az, hogy a gyerek közelebbinek érezze a természetet. A mai emberek már nagyon eltávolodtak a természettől és ha máshogy nem is nagyon mennek fák közé, legalább a játékokból tudják, hogy milyen a tapintása.

A természet közelsége mellett még plusz ok az is, hogy addig se a képernyőt nézzék a gyerekek, amíg játszanak ezekkel a játékokkal. Mostanában azért egyre fiatalabb gyerekek értenek a telefonokhoz és tabletekhez. Bizonyos közegben a gyerek már hamarabb megtanulja minimális szinten ezen eszközök használatát, – de minimum a játékot rajta – mint magát az olvasást. Mivel egyedi piktogram is jelzi a gomb rendeltetését így igazából olvasás nélkül is ki tudja találni egy kisgyermek, hogy az adott gomb milyen funkciót hordoz magában.

Sajnos ezzel a gyermek elkezdheti azt is érezni, hogy mégse olyan fontos az olvasás, hiszen nélküle is elég jól el tudja irányítani a készülékeket, ez viszont az olvasás tanulásának a rovására mehet. Ha nem érzi fontosnak, újnak és érdekfeszítőnek a tanulást, akkor nem is fogja megtanulni.